JESIENNE POTRAWY Z DYNIĄ

Przepis na budyń z dynią i pomarańczą oraz hummus dyniowy.

Budyń z dynią i pomarańczą

🧡1 i 1/3 szklanki mleka (u mnie napój owsiany)

🧡150 gram upieczonej dyni

🧡1 pomarańcza

🧡1 łyżka skrobi ziemniaczanej

🧡1 łyżeczka miodu lub innego słodzika

🧡2 kostki gorzkiej czekolady

🧡1 łyżka posiekanych orzechów

🧡 szczypta cynamonu, kardamonu i kurkumy

1. W rondelku umieszczamy 1 szklankę mleka, dynię, sok z 1/2 pomarańczy oraz skórkę pomarańczową, przyprawy i miód.

2. Gotujemy przez chwilę i blendujemy na gładką masę.

3.Do pozostałego mleka dodajemy skrobię i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do rondelka i energicznie mieszamy do momentu, aż zacznie gęstnieć.

4. Przelewamy budyń do miseczki, na wierzch układamy kawałki pomarańczy, czekoladę oraz orzechy.

Ok.530 kcal

HUMMUS Z PIECZONĄ DYNIĄ 😍😋🎃

🧡 400 g ugotowanej ciecierzycy

🧡 200 g pieczonej dynii

🧡 2 łyżki tahini

🧡 2 łyżki oliwy z oliwek

🧡 1 łyżka soku z cytryny

🧡 1 ząbek czosnku

🧡 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego

🧡 1/2 łyżeczki kurkumy

🧡 1/2 łyżeczki curry

🧡 szczypta soli, pieprzu i chilli

1. Ciecierzycę z oliwą rozdrabniamy w blenderze, możemy dodać 1 – 2 łyżki zalewy z ciecierzycy aby łatwiej się miksowało.

2. Dodajemy pieczoną dynię, tahini, obrany czosnek oraz przyprawy.

3. Miksujemy na gładką konsystencję.