Przepis na budyń z dynią i pomarańczą oraz hummus dyniowy.
Budyń z dynią i pomarańczą
1 i 1/3 szklanki mleka (u mnie napój owsiany)
150 gram upieczonej dyni
1 pomarańcza
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka miodu lub innego słodzika
2 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżka posiekanych orzechów
szczypta cynamonu, kardamonu i kurkumy
1. W rondelku umieszczamy 1 szklankę mleka, dynię, sok z 1/2 pomarańczy oraz skórkę pomarańczową, przyprawy i miód.
2. Gotujemy przez chwilę i blendujemy na gładką masę.
3.Do pozostałego mleka dodajemy skrobię i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do rondelka i energicznie mieszamy do momentu, aż zacznie gęstnieć.
4. Przelewamy budyń do miseczki, na wierzch układamy kawałki pomarańczy, czekoladę oraz orzechy.
Ok.530 kcal
HUMMUS Z PIECZONĄ DYNIĄ
400 g ugotowanej ciecierzycy
200 g pieczonej dynii
2 łyżki tahini
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
szczypta soli, pieprzu i chilli
1. Ciecierzycę z oliwą rozdrabniamy w blenderze, możemy dodać 1 – 2 łyżki zalewy z ciecierzycy aby łatwiej się miksowało.
2. Dodajemy pieczoną dynię, tahini, obrany czosnek oraz przyprawy.
3. Miksujemy na gładką konsystencję.