Grzanki z serkiem i pieczonymi winogronami

Grzanki to świetny pomysł na przekąskę lub przystawkę. Co powiecie na grzanki na słodko?

Pieczone winogrona są moim ostatnim odkryciem. Można je dodać do owsianki, jogurtu czy placuszków, ale świetnie smakują również na grzance.

Grzanki z serkiem i pieczonymi winogronami są pyszne ! Warto spróbować 🙂

Składniki:

  • 1 bagietka pełnoziarnista
  • serek śmietankowy do posmarowania
  • 400 g czerwonych winogron (najlepiej bezpestkowych)
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżki oliwy
  • tymianek, oregano

Sposób przygotowania:

1.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

2.Na blaszkę wyłożoną papierem przekładamy winogrona, skrapiamy je oliwą i posypujemy ziołami.

3.Winogrona wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut, aż się przypieką.

4.Bagietkę kroimy na kromki i podpiekamy w tosterze lub w piekarniku.

5.Grzanki smarujemy serkiem, a następnie układamy winogrona.

6.Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy miodem.

Grzanki najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego

Zapraszam do zapoznania się również z innymi przepisami na moim blogu oraz na Instagramie.

dietetyk Wioleta Nawrocka