Czekoladowa granola

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka orzechów- u mnie migdały w płatkach oraz posiekane orzechy włoskie

4 łyżki siemienia lnianego

½ szklanki nasion słonecznika

½ szklanki nasion dyni

1 szklanka suszonej żurawiny

4 łyżki wiórków kokosowych

½  łyżeczki cynamonu

2 łyżki kakao

1/3  posiekanej gorzkiej czekolady

4 łyżki oleju kokosowego

3 łyżki miodu

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni.
  2. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki (oprócz oleju, miodu, czekolady) i mieszamy.
  3. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy oraz miód, do momentu rozpuszczenia się i połączenia składników.
  4. Łączymy mokre składniki z suchymi i dokładnie mieszamy.
  5. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy  granolę i wstawiamy do piekarnika.
  6. Pieczemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Zostawiamy granolę do ostygnięcia, a następnie dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
  8. Po całkowitym wystygnięciu przesypujemy granolę do słoika.

Granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku do 3 tygodni.

Z tego przepisu wyszły mi 2 słoiki granoli, jeśli potrzebujesz mniej- zrób z ½ porcji.

Składniki granoli możesz modyfikować według własnej preferencji.

Ja najczęściej podaje granolę z jogurtem naturalnym i owocami. 😉