Tofu po koreańsku- przepis

Tofu to ser, który powstaje z mleka sojowego w procesie, który opiera się na koagulacji.
W skład naturalnego tofu wchodzą tylko 3 składniki – nasiona soi, woda i niewielka ilość soli.
Z uwagi na konsystencję produkt ten nadaje się do dalszej obróbki (wędzenia, smażenia).


Zalety tofu:
🤍łagodny i delikatny smak
🤍idealna baza dla wielu potraw
🤍możliwość wykorzystywania do dań głównych, jak i przekąsek, sałatek
🤍dobre źródło wapnia
🤍zamiennik dla mięsa, szczególnie w diecie wegetariańskiej
🤍niski indeks glikemiczny
🤍zawartość cennych aminokwasów
🤍źródło żelaza, fosforu, witaminy E
🤍źródło fitoestrigenów

TOFU PO KOREAŃSKU:

Składniki /2 porcje:
💚200 g tofu naturalnego lub wędzonego
💚3 łyżki mąki ziemniaczanej / kukurydzianej / pszennej
💚szczypta soli oraz pieprzu
💚1/2 łyżeczki papryki w proszku i suszonego czosnku
💚2 łyżki oleju
💚1 mała cebula
💚2 ząbki czosnku
SOS:
💚2 łyżki sosu sojowego
💚2 łyżki słodkiego sosu chili
💚2 łyżki oleju sezamowego
💚2 łyżki ketchupu lub passaty pomidorowej
💚2 łyżeczki miodu lub brązowego cukru
💚1 łyżka octu ryżowego lub winnego (lub soku z cytryny)
DO PODANIA:
💚ugotowany na sypko ryż
💚ugotowany brokuł
💚posiekany szczypior
💚sezam

Przygotowanie:
1.Tofu kroimy w kostkę o wymiarach 2×2 cm i doprawiamy.
2.Przed smażeniem obtaczamy tofu w mące.
3.Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę.
4.W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.
5.Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy opanierowane tofu i smażymy po 1 minucie z każdej strony, aż przyrumieni się i będzie chrupiące. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
6.Na tę samą patelnię wrzucamy cebulkę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, aż cebula zmięknie.
7.Wlewamy składniki sosu i zagotowujemy. Dodajemy obsmażone tofu i dusimy 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Podajemy tofu z u gotowanym ryżem i brokułem. Posypujemy szczypiorkiem i prażonym sezamem.

Lubicie tofu ?
Podzielcie się swoim ulubionym przepisem 🙂