Babka orkiszowa bez cukru

Święta już za pasem, jak Wasze przygotowania?
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na babkę świąteczną- to mam dla was przepis 🙂

Babka cytrynowa 💛🥧🍋
Składniki:
💛200 g mąki orkiszowej jasnej
💛80 g mąki ziemniaczanej
💛250 g masła
💛5 jajek
💛7 łyżek erytrytolu
💛2 łyżeczki proszku do pieczenia
💛1 cytryna
💛½ tabliczki gorzkiej czekolady
opcjonalnie aromat cytrynowy

Przygotowanie:
1.Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę na tarce. Sok wyciśnij do szklanki.
2.Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
3.Wymieszaj ze sobą obydwie mąki oraz proszek do pieczenia.
3.Jaja zmiksuj z erytrytolem na puszystą masę.
4.Dodaj mąkę i miksuj na małych obrotach.
5.Następnie powoli wlej masło, dodaj sok i skórkę z cytryny. Zmiksuj na małych obrotach.
6.Masę wlej do wysmarowanej masłem i mąką foremki i piecz ok 40-45 min w 170 stopniach.
7.Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli (możesz ją też dosłodzić).
8.Polej wystudzoną babkę czekoladą i udekoruj według uznania.
Smacznego!