Zupa krem z białych szparagów- przepis

Cześć!
Sezon szparagowy w pełni! Jeśli nie masz pomysłu, co przygotować z tych pysznych warzyw- to mam dla Ciebie propozycję 🙂

Krem z białych szparagów:

Składniki:
❣1 pęczek białych szparagów
❣½ cebuli
❣1 duży ziemniak lub 2 mniejsze
❣1 łyżka oliwy
❣600 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
❣60 ml śmietany 18%
❣½ łyżeczki gałki muszkatołowej
❣szczypta soli i pieprzu
dodatkowo (opcjonalnie):
grzanki oraz chipsy z boczku (plasterki wędzonego boczku podpieczone na patelni)

Przygotowanie:
1.Szparagi obierz, odłam twarde końce i pokrój na mniejsze kawałki.
2.Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
3.W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę.
4.Następnie dodaj ziemniaki i podsmaż przez około 2-3 minuty.
5.Dodaj szparagi i przyprawy i chwilę podsmaż. Mieszaj co jakiś czas.
6.Wlej bulion i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
7.Dodaj śmietanę i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby jeszcze dopraw.
8.Podaj z grzankami oraz chipsem z boczku.
Składniki na 2 porcje

Przepis jest prosty, szybki i bardzo smaczny 🙂

Kto spróbuje?
Lubicie szparagi? 🙂